icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Dev Talents
Nieuws 22/06/2020

"Als je uitstraalt dat het gaat lukken, gaan anderen er ook in geloven"

Leon Droog

Senior .NET ontwikkelaar Leon Droog startte twee jaar geleden bij ING. Het doel: het automatiseren van de vele rapportages die maandelijks nodig zijn. Het resultaat: een systeem waarmee medewerkers zélf kunnen automatiseren. De kers op de taart: een groot compliment vanuit QRM, dat door banken over de hele wereld gebruikt wordt.

Onze visie was om niet zelf alles te gaan automatiseren maar de medewerkers de tools te geven om dit zelf te kunnen
Leon / Dev Talents

Wat was precies de vraag vanuit ING?
“Ik ben ingezet op de risk-afdeling, waar ze uitrekenen hoeveel contant geld een bank beschikbaar heeft. Vanuit de Europese bank zijn er regels dat een x bedrag in cash aanwezig moet zijn, en daar moet iedere maand over gerapporteerd worden. Omdat er nog enorm veel handmatig gedaan werd aan deze rapportages zijn er twee developers ingezet om dit te automatiseren, maar zij zijn uiteindelijk tegelijk iets anders gaan doen. Dit betekende enigszins paniek bij ING en een schone lei – omdat de oude garde weg was – voor mij en mijn toenmalige collega van Dev Talents, Erik. Met zijn sterke focus op techniek en mijn holistische kijk op het project vormden we een sterk team en zijn we snel aan de slag gegaan met de automatisering.”

Hoe hebben jullie dit aangepakt?
“We hebben het geluk gehad dat we de vrijheid kregen om een half jaar lang de dingen te bouwen zoals wij dachten dat het goed was. Hierdoor konden we onze visie doorvoeren om mensen zélf te laten automatiseren in plaats van dat wij alle processen voor ze zouden omzetten. Het idee hierachter is dat zij het bedrijfsproces beter kennen dan wij, en dat vele handen licht werk maken. Als een medewerker nu een specifiek rapport nodig heeft kan hij of zij dit zelf in gewoon Engels inregelen met een stukje automatisering. Zo zijn er inmiddels als honderden scripts gemaakt, wat we nooit allemaal zelf hadden kunnen doen.”

Hoe is het nieuwe automatiseringssysteem ontvangen?
“Het is volledig omarmd door de medewerkers, daar zijn we erg trots op. Nieuwe medewerkers denken zelfs dat het een onderdeel is van het wereldwijde hoogkwalitatieve systeem QRM – dat door banken over de hele wereld gebruikt wordt om berekeningen te maken”, vertelt Leon trots. Hij vult aan dat erkenning het leukste aan zijn werk is: “Dat je iets gebouwd hebt waarvan mensen zeggen, ‘Hé, daar kan ik iets mee’. Het was dan ook een enorm compliment toen de mensen van QRM, die afgelopen week bij ING langskwamen, zeiden dat we het meest geautomatiseerd hebben van alle banken tot nu toe. Wereldwijd.”

De techniek is voor mij ondergeschikt aan het eindproduct
Leon / Dev Talents

Wat maakt jou een senior in je vak?
“Ik werk al jaren als ontwikkelaar en ben daardoor vloeiend in Microsoft Development Stack. Maar het stukje techniek is voor mij eigenlijk ondergeschikt omdat ik altijd focus op het eindresultaat. Ik ben een beelddenker en let dus veel op hoe de oplossing eruitziet, of het gebruiksvriendelijk is en of het doet wat het moet doen. Ik heb inmiddels een senior mindset ontwikkeld, wat inhoudt dat ik zelf initiatieven oppak in plaats van afwacht, dat ik makkelijk mee kan naar opdrachtgevers omdat ik op niveau mee kan praten en dat ik goed met mensen om kan gaan. En als ik zie dat er dingen niet goed gaan ga ik lobbyen om veranderingen voor elkaar te krijgen. Het helpt dat mensen me vaak aardig vinden en dat we echt als een team aan de slag gaan.”

Heb je een motto in je werk?
“Ik werk altijd vanuit een ‘just do it’-mentaliteit. Je kan heel lang nadenken over hoe je je ideale systeem gaat bouwen maar het eindproduct wordt eigenlijk nooit zoals je van tevoren had bedacht. In de programmeer-wereld is hier een term voor: ‘yagni’. Oftewel: You Ain’t Gonna Need It. Je kunt dus beter even kort nadenken, direct beginnen en bijsturen zodra je meer context hebt. Zo behaal je snel successen die je vervolgens ook kunt vieren. Bij ING waren Erik en ik gestart als een soort revolutionairen die de boel gingen veranderen. Doordat we continu aan het high-fiven waren gingen anderen mee in dit enthousiasme en gingen zij er ook in geloven. In mijn ogen heeft dit een groot deel bijgedragen aan de acceptatie van het nieuwe systeem.”

En hoe nu verder in je opdracht nu je meer context hebt?
“We hebben in minder dan een jaar de basis opgezet – het Minimum Viable Product. Daar zijn we nu al ver voorbij, de grootste pijnpunten zijn eruit en de 20% functionaliteit waar 80% van de werkzaamheden mee uitgevoerd wordt is volledig opgeleverd. Het einde is overigens nog niet in zicht, we kunnen nu alle kleinere punten oppakken waar in het begin nog geen tijd voor was. Erik is helaas naar een andere opdracht gegaan. Maar het team bestaat nu uit een aantal zeer goede ontwikkelaars, dev-ops-collega’s en business analisten en de positieve vibe hangt er nog steeds. Daar ben erg ik blij mee!”

Neem je dit enthousiasme ook mee naar huis?
“Zeker! Ik was vroeger al gefascineerd door computers, vanaf het moment dat mijn vader – die bij IBM werkte – thuiskwam met een personal computer en me de programmeertaal BASIC liet zien. Er ging een wereld voor me open, een wereld waar je van álles in kon maken. Het mooie is dat mijn zoontje van acht nu ook veel met de computer bezig is. Hij zit op tech-clubjes en doet spelletjes waarmee je een mario-wereld kan bouwen. We kunnen met z’n tweeën echt iets in elkaar zetten, heel leuk!”

overzicht nieuws

Dev Talents is dé thuishaven voor software developers. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?